ΠίσωΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στο βιβλίο που θα εκτυπωθεί και θα κυκλοφορήσει σύντομα γίνεται αναφορά στους Μανουσάκηδες που κατάγονται από το Σέλινο και Μελιδόνι Αποκορώνου. Η αναφορά στους παραπάνω τόπους καταγωγής είναι αναγκαία διότι υπάρχουν και σε άλλες περιοχές Μανουσάκηδες με τους οποίους δεν υπάρχει συγγενική / οικογενειακή σχέση.

Τα στοιχεία που αναφέρονται στις επόμενες σελίδες προέρχονται από αρχεία των κατά περίπτωση Δήμων , μαρτυρίες ζώντων αλλά κυρίως παλαιότερων ανθρώπων της οικογένειας ή άλλων ατόμων.

Από τις ενδείξεις, αποδείξεις και μαρτυρίες προκύπτει αναμφισβήτητα ότι οι αναφερόμενοι σε αυτό το βιβλίο Μανουσάκηδες κατάγονται από την Ανώπολη Σφακίων και ειδικότερα από την γειτονιά Φραγκεδιανά και ονομάζονταν Φραγκέδηδες.

Την καταγωγή μας από τα Σφακιά και το αρχικό μας επίθετο Φραγκέδης επιβεβαιώνουν τα παρακάτω στοιχεία:

·         Καταγεγραμμένη μαρτυρία του Νικολάου Αντωνίου Μανουσάκη από το Βληθιά ο οποίος ήταν βαθύς γνώστης της καταγωγής μας.

·         Μαρτυρία του υπερήλικα και καταγόμενου από την Ανώπολη Σφακίων Αθουσάκη

·         Στα Ρούστικα Ρεθύμνου κατοικεί ο Φραγκέδης , ο οποίος πλέον του ότι διατηρεί το αρχικό επίθετο βεβαιώνει και εκείνος την κοινή καταγωγή μας.

·         Στην Γαύδο υπήρχε γειτονιά Φραγκεδιανά την οποία δημιούργησαν μετοικίσαντες από την Ανώπολη Σφακίων Φραγκέδηδες στην οποία ζουν και σήμερα με το επίθετο Νιαουνάκης με τους οποίους αναγνωρίζεται η κοινή καταγωγή.

Όπως προαναφέρθηκε καταγόμεθα από την Ανώπολη Σφακίων όπου γεννήθηκαν κάποιοι αδελφοί με το επίθετο Φραγγέδης εκ των οποίων διασώθηκαν μόνο τα ονόματα του Μανούσου και του Σήφη .

Οι αδελφοί Μανούσος και Σήφης για άγνωστους λόγους μετοίκησαν στη Γαύδο όπου και δημιούργησαν την ομώνυμη γειτονιά Φραγκεδιανά.

 

 Η ερειπωμένη πλέον συνοικία "Φραγκεδιανά" στην Γαύδο, 20 λεπτά με τα πόδια από το Καστρί

 

Ο Σήφης παρέμεινε οριστικά στη Γαύδο και από Φραγκέδης μετονομάστηκε  Νιαουνάκης. Στη Γαύδο ζουν και τώρα Νιαουνάκηδες και η συγγένεια με τους Μανουσάκηδες αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές.

Ο Μανούσος , ο έτερος των αδελφών , εγκατέλειψε τη Γαύδο και εγκαταστάθηκε οριστικά στον Πελεκάνο Σελίνου.

Από προφορικές μαρτυρίες του Ανδρέα Θεοδώρου Μανουσάκη από τα Γιαννακιανά Σπανιάκου και Γεωργίου Ανδρέα Μανουσάκη από το Βληθιά , επειδή ο Μανούσος ήταν μικρόσωμος (κοντός) του έδωσαν το παρατσούκλι – συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής – ΄Μανουσάκι΄ το οποίο και καθιερώθηκε αργότερα σαν κανονικό επίθετο.

 

 

Θεωρείται χρήσιμη η καταγραφή κάποιων κινήσεων που μας οδήγησαν στην αναζήτηση των ριζών μας.

Γύρω στο 1985 ο Νικόλαος Αντωνίου Μανουσάκης από το Βληθιά , ο Γεώργιος Ιωάννου Μανουσάκης από το Σπανιάκο και ο γράφων κάναμε κάποιες θεωρητικές συζητήσεις. Τυχαία είχαν καταγραφεί οι μαρτυρίες των δύο πρώτων οι οποίοι και γνώριζαν από αφηγήσεις παλαιοτέρων αρκετά περί την καταγωγή μας. Δυστυχώς ο Γιώργης και ο Νικολής πέθαναν χωρίς να προχωρήσουμε σε βάθος αναζήτηση και καταγραφή όλων των γνωστών στοιχείων.

Το 2000 άρχισαν εκ νέου οι ζυμώσεις και με πρωτοβουλία του Αγγελή Γεωργίου Μανουσάκη από το Σπανιάκο, του Βλάσση Μανουσάκη από το Μελιδόνι, του Ευτύχη Γεωργίου Μανουσάκη από το Βληθιά και του γράφοντος κάναμε στα Χανιά και ειδικότερα στην ψαροταβέρνα του Τσαλίκη , την πρώτη, σε περιορισμένο αριθμό αλλά καθοριστική , συγκέντρωση στην οποία παρευρέθηκαν:

Αποφασίστηκε να οργανωθεί το 2001 συνάντηση των απανταχού Μανουσάκηδων και προς τούτο ορίσθηκε προσωρινή συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από :

 

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2000. Οι Σελινιώτες καλεσμένοι στο Μελιδόνι έτυχαν εξαιρετικής περιποίησης από τους ομοαίματους Μελιδονιώτες Μανουσάκηδες.

 

 

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2000. Οι Σελινιώτες φιλοξενούν τους Μελιδονιώτες στην Κουντούρα, στο  κέντρο Ταμπακάκι. Μαζεύτηκαν γύρω στα 80 άτομα και ήταν μια καλή οικογενειακή παρέα. Τους συγκεντρωθέντες καλωσόρισε ο Νικόλαος Μανουσάκης, κάνοντας και τις παρουσιάσεις γνωριμίας, ευχαριστώντας παράλληλα την Ελένη και Αρτεμισία Μανουσάκη που με χαρά σερβίρισαν τους καλεσμένους.

Η Ελένη και ο Ευτύχης Μανουσάκης κρατούν το ψημένο αρνί. Πίσω όρθιος ο Νικόλαος Μανουσάκης, καθήμενοι οι αδελφοί Ιωάννης και Ανδρέας Αντ. Μανουσάκη.
 

 

Τον Ιούλιο του 2001 η συντονιστική επιτροπή στέλνει την παρακάτω επιστολή:
Αγαπητοί συγγενείς
Με χαρά σας γνωρίζουμε ότι θα γίνει οικογενειακή συγκέντρωση των Μανουσάκηδων την Παρασκευή 10 Αυγούστου2001 στο Πλατάνι Σούδας (επί της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου) στο κέντρο του ΕΥΓΕΝΙΔΗ τηλ.0821-89445.Επειδή θα γίνει αναφορά στο οικογενειακό δέντρο παρακαλούμε να βρίσκεστε στο κέντρο το αργότερο στις 8,30 μ.μ.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής :

Προκειμένου να γίνουν αναγκαίες ρυθμίσεις με το κέντρο παρακαλούμε να τηλεφωνήσετε το αργότερο έως την Τετάρτη 1 Αυγούστου για την συμμετοχή σας στους παρακάτω από όπου θα προμηθευτείτε και τις προσκλήσεις :
Α.
Oι καταγόμενοι από το Μελιδόνι στους :

Μανουσάκη Βλάση    τηλ.0821 – 97811
Μανουσάκη Γιάννη   τηλ.0821 - 46247
Β. Oι καταγόμενοι από το Σέλινο στους :
Μανουσάκη Ευτύχη     Βληθιά        τηλ. 0823 - 41717
Μανουσάκη Αγγελή      Κουντούρα τηλ. 0823 - 41631
Μανουσάκη Νίκο          Χανιά          τηλ. 0821 - 95300      

 Η προσωρινή συντονιστική επιτροπή 

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΒΛΑΣΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001

 Σε μια ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα μαζευτήκαμε όπως είχαμε προαναγγείλει γύρω στο 180 άτομα στο Πλατάνι Σούδας. Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Μανουσάκης Νικόλαος (Νικολής)  καλωσορίζοντας τους συγκεντρωθέντες είπε τα παρακάτω ξεκινώντας με μαντινάδα:


Οι συγγενείς όταν σμίξουνε και όταν ανταμωθούνε έχουν πολλά να θυμηθούν και άλλα πολλά να πούνε"
Αγαπητοί συγγενείς
Είμαι ευτυχής που σας καλωσορίζω στην αποψινή μας συγκέντρωση είμαι ευτυχής γιατί σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις προσβλέπουν περισσότερο σε συμφεροντολόγους υπολογισμούς ,η οικογένεια των Μανουσάκηδων , που πολλά μέλη της έχουν αξιόλογη παρουσία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζευτήκαμε για να κουβεντιάσουμε ,να αναστοριθούμε τις ρίζες μας , να γνωριστούμε και να διασκεδάσουμε.
Θα προσπαθήσω μια σύντομη ενημέρωση για το γενεαλογικό μας δέντρο.
Στη σημερινή μας συνάντηση συμμετέχουν Μανουσάκηδες  και Μανουσοπούλες μετά των οικογενειών τους , καταγόμενοι από το Μελιδόνι Αποκορώνου και το Σέλινο που είναι εξακριβωμένο ότι έχουμε κοινές οικογενειακές ρίζες .
Από βεβαιωμένες μαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι καταγόμαστε  από την Ανώπολη Σφακίων και ονομαζόμεθα Φραγκέδηδες (στην Ανώπολη υπάρχει γειτονιά Φραγκεδιανά).
Γύρω στο 1800 οι αδελφοί Σήφης , Μανούσος και ένας τρίτος , το όνομα του οποίου δεν είναι γνωστό , για άγνωστους λόγους εγκαταλείπουν τα Σφακιά.
Ο πρώτος, το μικρό του όνομα είναι άγνωστο όπως είπαμε, κατοίκησε στα Ρούστικα Ρεθύμνου και διατήρησε το όνομα Φραγκέδης. Στα Ρούστικα ζουν σήμερα Φραγκέδηδες και υπάρχει επαφή μαζί τους.
Ο δεύτερος των αδελφών ,ο Σήφης, κατοίκησε στη Γαύδο όπου ίδρυσε τον οικισμό Φραγκεδιανά και μετονομάστηκε Νιαουνάκης. Υπάρχει επαφή μαζί τους και αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές η συγγένεια.
Ο τρίτος εγκαταστάθηκε στον Πελεκάνο Σελίνου. Εδώ θα υπενθυμίσω ότι στις παλαιότερες εποχές συχνά άλλαζαν επίθετο ,είτε λόγω επαγγέλματος του πατέρα π.χ. του παπά Αντώνη το παιδί ΄παπαντωνάκι΄, ή από το όνομα του πατέρα, όπως της οικογένειας μας, της οικογένειας των Μανουσάκηδων, από τον Μανούσο του Πελεκάνου δηλαδή του Μανούσου τα κοπέλια ΄Μανουσάκια΄.
Λεπτομέρειες του γενεαλογικού μας δέντρου θα αποτυπωθούν σε βιβλίο με φωτογραφικό υλικό και όταν ολοκληρωθεί θα ενημερωθείτε.
Σήμερα θα προσπαθήσω μια σύντομη ενημέρωση μόνο για τους Σελινιώτες Μανουσάκηδες διότι για τους Μελιδονιώτες δεν έχει γίνει ακόμα καταγραφή, ελπίζω όμως ότι θα γίνει σύντομα.


Στον Πελεκάνο γεννήθηκαν οι παρακάτω οι οποίοι πιθανολογείται ότι ήταν παιδιά του Μανούσου και επομένως αδέλφια:
Γεώργιος Μανουσάκης Μανιατογιώργης
Ανδρέας Μανουσάκης Αντρουλιανοί
Αντώνης Μανουσάκης Αντωνιανοί
Νικολής Μανουσάκης Πελεκανιώτες

Παιδιά του Μανιατογιώργη είναι
Θοδωρής  (Μανιατοθοδωρής )  Σπανιάκος
Μανόλης   (Μανιατομανόλης )    Βληθιάς
Αντώνης   ( Μανιαταντώνης)       Βληθιάς 
Σήφης       (Μανιατοσήφης ) 

Παιδιά του Ανδρέα (Αντρουλιανοί) είναι
Αντώνης    έζησε στο Νιο Χωριό Κυδωνίας
Γιώργης     Βληθιάς

Μανόλης    Βληθιάς
Αναστασία  σύζυγος του Φρατζεσκάκη 
Γιάννης   έζησε στην Αμερική

Παιδιά του Αντώνη (Αντωνιανοί) είναι
Κωστής   (Μανουσοκωστής )     Βληθιάς
Γιάννης   (Μακρυγιάννης )        Σπανιάκος
Μαρία      σύζυγος Κοπασάκη Ιωάννη
Αντωνία   σύζυγος Μποτωνάκη  Πελεκάνος
Αθηνά      σύζυγος Τζιμπράκη   Κοντό Κυνήγι  

Παιδιά του Νικολή (Πελεκανιώτες ) είναι
Γιώργης πατέρας του γραφανιστή και Σήφη έζησαν στο Ντερέ και Λίμνη Κυδωνίας
Γιάννης πατέρας του Στυλιανού από το Σπανιάκο
Αντώνης πατέρας του Μανόλη
Αντρέας πατέρας του Αντώνη έζησε στην Παλαιοχώρα

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που ήρθατε στη σημερινή μας συγκέντρωση, θα μου επιτρέψετε όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όσους έφεραν τα παιδιά τους, γιατί αυτά κυρίως έχουν αποξενωθεί και σε αυτό φταίμε οι γονείς .
Να ευχαριστήσω το στρατηγό Θεοδωράκη για τα στοιχεία που μου παρέδωσε ,τα οποία αποτέλεσαν την μαγιά για την καταγραφή όσων σας ανέφερα , να ευχαριστήσω την Εφη του Βλάση, την Τασία του Μάρκου, την Αρτεμισία του Αγγελή που με πολύ μεράκι και δικά τους έξοδα έφτιαξαν τα ξεροτήγανα και τα καλιτσούνια.
Να ευχαριστήσω τον Βασίλη, τον Μάρκο και τον Βλάση που προσέφεραν δωρεάν την τσικουδιά και το κρασί
Ευχαριστώ, τον Γιάννη Μανουσάκη , δικηγόρο, τον Βλάση Μανουσάκη διευθυντή στη διεύθυνση εμπορίου, μέλη και οι δύο της συντονιστικής επιτροπής , που μαζί με τον Ευτύχη και Αγγελή Μανουσάκη πρωτοστατούν για την επιτυχία όλων των εκδηλώσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Επί τη ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι η πρώτη μας συγκέντρωση έγινε στα Χανιά την 1η Σεπτεμβρίου 2000 , η δεύτερη στο Μελιδόνι στις 29 του ίδιου μήνα και η τρίτη στην Κουντούρα στις 24 Νοεμβρίου 2000. Και οι τρεις ήταν υπέροχες.
Τη συγκέντρωση χαιρέτησε και ο στρατηγός Μανουσάκης Γεώργιος με τα εξής λόγια: